Modeindustrin, boven i det medvetna samhällets kamp för miljön

Modeindustrin bidrar till en stor del utav de farliga utsläppen i världen. Det är en bransch där produktionen av nya produkter är lika efterfrågad som den är skadlig.

Den globala påverkan som modeindustrin har beräknas vara åtta procent, alltså mer än vad flygresor påverkar vår miljö. Det talas mycket om att branschen behöver se över sina värderingar och tillverkningsprocesser. Jag håller med om problematiken som tidigare lyfts men jag saknar fortfarande en debatt som är flerdimensionell och på riktigt skalar av denna lök som modeindustrin faktiskt är. En lök med flera lager av strukturella incitament skapade för att tillfredsställa ett osunt ideal och behov av att äga det senaste trend plagget från det hetaste märket just nu. Enligt mig är problemet snarare att västerländska konsumenter föredrar det nya före det gamla ärvda plagget. Att vi i väst är mer beroende av att fylla våra Instagram vänliga walk-in garderober än att säkerställa att plaggen vi har i den är etiskt korrekt skapade och materialen är hållbara för både fauna och flora.

I Afrika har man sedan urminnes tider använt sig utav naturen för att tillgodose sina ytliga behov. Kläder och hår färgas med hjälp utav naturliga färger som återfinns i hemmets egna åker. Huden skämms bort med naturliga ingredienser som någons mormor bankat ihop med en mortel på bakgården och sedan ser till att alla i familjen får ta del utav. Man äger det man behöver och använder det man äger. Varken mer eller mindre.

Modeindustrins utsläpp är ett västerländskt problem och det är vi som öppnat dörren för satan att kliva in. På bekostnad av andra länders invånare som knappt får i lön det vi spenderar på en tröja. Det är vi i väst som måste rannsaka oss själva och istället för att utnyttja arbetskraften i öst och syd ta vara på kunskapen som finns. Kunskapen om hur man skapar ett plagg utav hundra procent organiskt material. Kunskapen om hur man utesluter kemikalier i tillverkningen utav nya plagg och framförallt kunskapen om hur om återupplivar farmors lastgamla tweed och gör den till trenderna trend!

Modeindustrin är definitivt en stor bov i kampen för att rädda vår natur och det är bra att vi pratar om det mer nu än någonsin. Men när vi pratar lösningar glömmer vi ofta att titta i samma riktning som vi gjorde när väst lärde sig om vad kläder är.

Aysha_logotyp.jpg
  • Facebook
  • Twitter
  • YouTube
  • Instagram

© Copyright 2019 - LeNoir PR